Panettone és pandoro

Kóstoltad már az olaszok legfinomabb és legismertebb karácsonyi süteményeit? A pandorot vagy a panettonét, ami az olaszokat is két táborra osztja? Mindenkinek megvan a maga favoritja. Mindkettő eredete az 1200-as évekig vezethető vissza. Míg a panettone milánói eredetű,addig a pandoro származása a valaha a Velencei Királysághoz tartozó Veronához köthető. 

 

A panettone egy lágy foszlós kelt tészta, amit többször dagasztanak és hosszan kelesztenek, és az olasz pékek hagyományosan kemencében sütnek. Kupolás formája van, a tetején kereszt alakban bevágva. Ha az eredeti recept szerint készítjük mindenképp kerülnek bele  kandírozott citrusfélék és mazsola, krémes töltelék viszont soha. Ma már persze mindenféle ízesítésűt és töltött formát is lehet kapni. 

 

A pandoro egy kevésbé lágy,  tömörebb tésztájú kalácsféleség Verona környékéről. Formában sütik, így nyeri el jellegzetes 8 ágú csillag alakját. Élesztővel készítik, és valamilyen (általában zabaglione) krémmel fogyasztják, anélkül nagyon száraz lenne. Talán ezért is terjedtek el manapság a krémmel töltött változatok.

TIPP: Kóstold meg mindkettőt, hogy eldönthesd, Te melyik rajongótáborhoz tartozol!