A pandoro

A panettone kistestvéreként is emlegetett kalács a másik olyan desszert, ami decembertől minden olasz élelmiszerbolt polcán fellelhető, és persze a karácsonyi asztalról sem hiányozhat.

 

Nevét „pan d’oro” aranykenyér, aranysárga színéről kapta. Eredetéről több legenda kering, bár nem olyan romantikus, mint a panettone esetében.

  1. Egyesek szerint a Velencei Köztársaságban a XVI. században a nemesek asztalán már gyakran előfordult egy aranypapírba csomagolt kalács, ami a mai pandoro egy korábbi verziójának tekinthető.
  2. Valószínűbb azonban, hogy a tradicionális veronai karácsonyi sütemény, a csillag alakú „nadalin”  és a Bécsi Kenyérnek nevezett vajas tésztás kalács összeolvadásából jött létre.

 

Jelenlegi formájában Domenico Melegatti veronai cukrász szabadalmaztatta 1894-ben. 

 

Tálalás előtt általában vízszintesen felszeletelik és a szeleteket elforgatják, így méginkább karácsonyfa formája lesz, majd a tetejét vaníliás porcukorral szórják meg, és egy alkoholos tojáskrémmel (zabaglione) tálalják. MA már ebből is számtalan változat létezik, akár különféle krémmel töltött változatot is vásárolhatunk. 

TIPP: Próbáld ki pisztáciakrémmel is, délen sokan úgy fogyasztják, de naracsos és kávés krémekkel is kiváló! Persze ezt is “piríthatjuk”, hogy még finomabb legyen, ebben a formájában zabaglione krémmel Nálunk is megkóstolhatod!