A világhírű olasz komfortétel, a pizza rövid története

Talán a leghíresebb olasz étel a tészták mellett, valamint Olaszország

de legalábbis Nápoly védjegye.

A nápolyi pizza mára már eredetvédett és a világörökség része.

 

 

De milyen is ez a pizza? 

Röviden: fatüzelésű kemencében sül 485 fokon, a tésztája vékony és az eredeti verzióban a paradicsomszószon kívül csak mozzarella kerül a tetjére. 

Kicsit bővebben: Úgynevezett 00-ás (duplanullás) búzalisztből készül vízzel, tengeri sóval és nápolyi élesztővel vagy sörélesztővel.
A valóban Nápolyban készülő pizza különlegességét az ottani vezetékes víz adja.  A tésztát kézzel dagasztják és hosszan érlelik, majd kézzel nyújtják  – így természetesen nem lesz tökéletes kör formájú – kb. 3 mm vastagságúra.A magas hőmérsékletnek köszönhetően a tészta széle felhólyagosodik, így ott vastagabb lesz (ez a cornicione, ejtsd: kornicsóne), picit időnként meg is ég. Szóval ne csodálkozzunk, ha égett szélű kormos pizzát kapunk, melytől a kezünk és a szánk is fekete lesz.

pécs olasz étterem, olasz étterem, étterem pécs, pécs legjobb étterme

A pizza ma

Mára (sajnos – alkalmazkodva a vendégek igényeihez) Olaszországban és sok olasz étteremben is megtalálhatóak olyan feltétekkel rendelkező pizzák is, melyeknek  valójában nem sok köze van az eredeti olasz pizzához, ilyenek például a virslis sültkrumplis, a Piedone névre keresztelt hagymás-babos, a Hawaii (amely egyes források szerint az amerikába költözött olaszok újítása) vagy SonGoKu (sonka, gomba, kukorica), hogy a magyarosról már ne is beszéljünk.

A feltétről

Vannak olyan feltétek, melyek a nyers tésztára kerülnek és ezzel együtt megy a pizza a kemencébe, mások viszont szigorúan a sütést követően kerülnek rá. (pl. rukola vagy prosciutto crudo)

 A legrégebbi pizza a margherita, ami san marzano paradicsommal, fior di latte-val (ez a tehéntejből készült “mozzarella”, mert valójában a mozzarella vízibivaly tejből van) és bazsalikom levéllel készül. Ennek van egy mozzarella di buffalaval készülő változata is. Általában elmondható, hogy az olaszok nem pakolják tele a pizzát mindenféle feltéttel, a vékony tészta el sem bírná. 

Egy másik klasszikus a pizza diavola, amely a kötelező paradicsomon és mozzarellán kívül csípős kolbászt/szalámit tartalmaz még. Sok esetben kerül sonka is a pizzára, ennek két formája van a prosciutto cottot (ejtsd: prosuttó kottó) a sütés előtt, míg a prosciutto crudot (ejtsd: prosuttó krúdó) szigorúan utána helyezik rá. Feltét lehet még valamilyen halas vagy tengeri dolog és különböző zöldségek is. Ilyenek pl. a szardella – pizza napoli, a tonhalas hagymás vagy tehetünk rá articsókát, gombát és a különféle sajtokat, mint pl. a gorgonzola vagy parmezán.

Ha már a sajtoknál tartunk méltán népszerű a négysajtos quattro formaggi (ejtsd: kvátró formádzsi) is, ehhez fontos, hogy jó minőségű sajtot használjunk.

A quattro stagioni (ejtsd: kvátró sztádzsóni) egy 4 részre osztott pizza a 4 évszakhoz hasonlóan, 4 féle feltéttel, eredetileg: fekete olajbogyó, articsóka, gomba és sonka. A népszerű pizzákat a végtelenségig lehetne sorolni, a tésztákhoz hasonlóan, és itt is megvan minden tájegységnek a saját verziója. 

Ciao TIPP: Hogyan teszteljünk egy pizzériát?

Ha tesztelni akarunk egy pizzeriát válasszunk egyszerű, olaszos pizzát, mint pl. a margherita vagy a diavola. Egy jó helyen ezekben biztosan nem fogunk csalódni. Ezeket természetesen a Ciao kínálatában is megtalálod.

Buon appetito!

Nyitvatartás

Hétfő - Szombat
6:00 – 22:00

Vasárnap
6:00 – 15:00