Az olasz borkultúra röviden - hol és mit érdemes

Egy jó étel mellé jó bor dukál – de milyen borokkal találkozhatunk az olaszoknál?

A Ciao étteremtől a borokról röviden 

 

 

Egy jó étel mellé jó bor dukál.

Szerencsére az olaszoknál ebben sincs hiány. Olaszországban mintegy 700 ezer hektáron több, mint 400 féle szőlőfajta terem. A világ

bortermelésének legnagyobb részét (kb. 15%) az olaszok adják, ez kb. 40-50 ezer hektoliter bort jelent évente, ezen belül is Venetoban készül a legtöbb. 

Az olaszok és bor

A borkultúra a görögök közvetítésével került Itáliába. Ugyanakkor a rómaiaknak különös jelentőséget tulajdoníthatunk a helyi borkultúra fejlesztésében, hiszen rendszerbe foglalták és szervezetté tették a szőlészet és a borászat munkafolyamatait, így tették lehetővé nagy mennyiségű bor előállítását, de ugyancsak hozzájuk fűződik a bor tárolásában a mai napig nagy fontosságú hordó és palack létrehozása is.

Ciao Ristorante e Pizzeria karácsonyi ajánlat
pécs olasz étterem, olasz étterem, étterem pécs, pécs legjobb étterme

Mivel jellemezhetjük a borokat?

Színe alapján a bor lehet fehér (bianco), rosé (rosato) vagy vörös (rosso). 

Egyáltalán nem mindegy az sem, hogy egy bor száraz, tartalmaz néhány gramm maradék cukrot vagy kifejezetten édes. Ennek megfelelően (a száraztól az édes felé haladva) a következő kifejezések használatosak: secco, abboccato, amabile, dolce.

Toszkána, a népszerű

A legismertebb olasz borvidék talán a toszkán, ami nem véletlen. A csodás tájakon nagyszerű borok készülnek. A legismertebbek talán a Brunello di Montalcino és a Chianti.

Az édes desszertborok kedvelőinek pedig érdemes kipróbálni a Vin Santo-t egy kis cantuccinivel (ezzel a magában száraz keksszel, ami borba mártogatva isteni).

Toszkánán kívül is vannak jó borok

Persze, ahogy a tészta és a rizottó is tájanként más és más, úgy a borok is hasonlóan változatosak Itália-szerte. 

Vétek lenne kihagyni Bologna környékén a Lambruscot, ezt az igazán kellemes habzó vörösbort, vagy Szicília vulkanikus karakterrel megáldott vörösborait.

Ugyanitt egyébként a fehérborokat is érdemes megkóstolni, a catarratto például az egyik legjobb választás lehet halételek vagy sajtok mellé.

Északi régió

Ne feledkezzünk meg azonban az északi régiókról sem, amelyeknek az egyre népszerűbb proseccot is köszönhetjük. Friuli kellemes fehérbora a friulano, melynek érdekessége lehet számunkra, hogy korábban a Tocai elnevezést is használták rá. Vannak helyek, ahol még ma is így nevezik, hivatalosan azonban 2007. áprilisa óta már csak a magyarországi Tokaj-hegyaljáról származó borokat lehet ezzel a névvel illetni. 

És ha már Észak-Olaszország mindenképpen említésre méltó Veneto híres könnyed, gyümölcsös bora a valpolicella is. 

Egy szó mint száz, bárhol járjunk is Olaszországban, egy jó tésztát egy jó borral bármikor bárhol elfogyaszthatunk. Nálunk a Ciao-ban is remek olasz borok közül választhatsz. Az étlapon is találsz borajánlatot egyes fogások mellé, de pincéreink is örömmel segítenek.

pécs olasz étterem, olasz étterem, étterem pécs, pécs legjobb étterme
Ciao Ristorante e Pizzeria karácsonyi ajánlat

Buon appetito!

Nyitvatartás

Hétfő - Szombat
6:00 – 22:00

Vasárnap
6:00 – 15:00