Készítsd úgy a tésztád, mint egy olasz!

A tészta az olasz “fast food”. Nem véletlen, hogy Olaszországban sokkal kevésbé terjedtek el a különböző gyorséttermi láncok vagy akár a pizza házhozszállítás. Egy olasz, ha gyorsan enne valamit, akkor összedob egy pastat abból, ami otthon van. Egy kis hagyma, fokhagyma,  oliva olajon megfuttatva, egy doboz jó minőségű paradicsomszósz vagy konzerv, hozzá a tészta. Kb. 15 perc és kész is van.

 

Olaszország szerte közel 1000 különböző formájú tésztát találunk. Ami lehet hosszú (lungo) vagy rövid (corto).  Hogy milyen szósz
készül hozzá, azt pedig mindig a tészta határozza meg.

Friss vagy száraz? Tojással vagy anélkül?

Használhatunk száraz vagy friss tésztát is. Az első az esetek többségében tojásmentes, míg a második tojásos (all’uovo), persze akadnak kivételek.

Az olasz tészta azonban mindig durum búzából, durum lisztből (farina di semola) készül, ezt törvény írja elő. Ezért van, hogy a tojás nélküli is szép aranysárga színű. A jó minőségű olasz tészta önmagában is jó ízű, így akár egy kis olivával és parmezánnal is megállja a helyét.

Az olaszoknak, a tésztafőzés és “a milyen tészta milyen szósszal” mondhatni zsigerből jön, de azért akad pár tanulható és kötelező alapszabály.

pécs olasz étterem, olasz étterem, étterem pécs, pécs legjobb étterme

Pasta al dente 

A főszabály! Ez annyit tesz, hogy a tészta ress, nincs túlfőzve, harapni kell. Egy igazi olasz konyhában elképzelhetetlen egy túlfőzött tészta, és egy igazi olasz sem enné meg.

Ha boltban vásárolunk száraz tésztát vagy akár frisset, akkor is mindig érdemes a csomagoláson feltüntetett időt betartani, sőt akár 1 perccel rövidebb ideig főzni. Így a tészta még be tudja szívni szószt, amitől tovább is puhul és ízletesebb lesz. Ha a megfelelő időben vesszük ki a főzőléből, még saját súlyának 30%-át képes felszívni.

A megfelelő ideig főzött tészta közepén marad egy kis sárga rész, melyet Locatelli, a világhírű olasz séf a tészta lelkének nevez. 

Tésztát a szószba

A másik alapszabály, hogy a szószt soha nem a tésztára halmozzuk, hanem a frissen főzött tésztát szedjük a szószba, és ezzel keverjük el. Így válik a mártás és a szósz egy egységgé. Egy híres olasz séf mondta, hogy az üres tányérból meg tudja állapítani, milyen volt a tészta. Mártás ugyanis nem maradhat a tányér alján. Be kell vonnia a tészta minden kis részletét, ahhoz hogy az ízek igazán érvényesüljenek. Amennyiben a szósz a  a tányérra száradt pár perc után, akkor az túl sűrű volt, ami megelőzhető, ha a tészta főzővizével hígítjuk kissé.

Pontosan ez indokolja a tésztaforma “pontos” kiválasztását is. Gyakorlatilag minden szószhoz másféle tészta tartozik, ez tájegységenként más és más, annak megfelelően, milyen alapanyagok álltak annak idején rendelkezésre.

Ciao TIPP: Hogyan főzzünk tésztát?

Szabaduljunk meg a rossz berögződésektől!

100g tésztára 1 liter főzővizet számoljunk, és lobogó sós vízbe tegyük a tésztát (10g só/l), lehetőleg 4-500g-nál többet sose főzzünk egyszerre.

Olaj nem kell a vízbe.

A tésztát jól keverjük el a vízben, különösen akkor fontos ez, ha valamilyen hosszú tésztát (pl. spagettit, tagliatellet) főzünk.

Lehetőség szerint ne leszűrjük a tésztát, hanem szűrőkanállal szedjük ki. Ha mégis  a szűrést választjuk, fogjunk fel a főzővízből, hogy azt a mártáshoz keverhessük és SOHA ne mossuk le hideg víz alatt. Attól csak kihűl és a jó  minőségű tésztából amúgy sem oldódik ki a keményítő, tehát szükségtelen.

Buon appetito!

Nyitvatartás

Hétfő - Szombat
6:00 – 22:00

Vasárnap
6:00 – 15:00