Olasz édesség? Persze, hogy tiramisu és panna cotta!

Ismerd meg a tiramisu történetét

 

 

Desszert, édesség. Számunkra Magyarországon természetes, hogy mondjuk a vasárnapi ebéd után, de akár bármelyik nap bármelyik főétkezése után desszertet, édességet fogyasztunk.

Bár ma már Olaszországban is a legtöbb étteremben van desszert kínálat, még mindig szívesebben fogyasztanak egy kávét az étkezés végén. Ez persze érthető is, hiszen egy rizottó vagy tészta, mint első fogás után épp elég szénhidrátot vittünk be a szervezetünkbe. Így aztán az olaszok egy-egy ilyen étkezés után inkább esznek valamilyen ízletes gyümölcsöt, ami náluk önmagában is desszertnek számít.

Természetesen minden régiónak megvannak a maga tortái és süteményei, de ezeket inkább cukrászdákban, bárokban szolgálják fel és fogyasztják.

Az olaszok az édességet egyébként gyakran cukrászdából viszik haza, és fogyasztják el a vasárnapi ebéd után. Ugyanakkor cukrászdába járni is társasági esemény, ahogy egy vacsora utáni séta közben betérni egy fagyira és kávéra a gelateriaba. 

 

Ha olasz édességet kell megnevezni biztosan a tiramisu, a profiterol és a panna cotta jut először a legtöbb ember eszébe. Már persze a fagylalt mellett.

panettone olasz karácsonyi sütemény
almatorta
pécs olasz étterem, olasz étterem, étterem pécs, pécs legjobb étterme

Panna cotta

A panna cotta piemontból származó puding féleség, szó szerinti jelentése: főzött tejszín. Jó zsíros házi tejből és tejszínből készül igazi vaníliával. Így lesz fehér színű és fényes, benne apró fekete pöttyökkel, lágy, de mégis van tartása.

Sok változata létezik, különböző szószokkal nyakonöntve, nálunk az epres verziót kóstolhatod.

Tiramisu

A tiramisù olaszul annyit tesz: Dobj fel!, ami a benne lévő kávé és kakaó koffeintartalmára és annak energetizáló hatására utal.

Honnan ered?

Ekörül számtalan legenda kering.

Az egyik szerint a XVII. századi Sienaból származik, és először egy toszkán nagyherceg számára készítették. 

Egy másik szerint egy trevisoi bordélyházban készült, ahol azért szolgálták fel ezt az afrodiziákumnak számító édességet, hogy a férfiak feleségükhöz hazatérve is tettrekészek legyenek a bordélyházi kalandok ellenére is. 

Egy harmadik elmélet szerint az első tiramisut Roberto Linguanotto cukrász készítette az Alle Beccherie étteremben, őt tartják a modern tiramisu 60-as évekbeli feltalálójának. Ami viszont biztos, hogy leírva először 1983-ban, Giovanni Capnist „I Dolci del Veneto” (Veneto desszertjei) című könyvében jelent meg a tiramisu receptje. Eredetileg nem tartalmaz mást, mint babapiskótát, mascarponet, kávét, tojássárgáját és kakaóport. Természetesen ma már rengeteg újítással készülhet például gyümölcsökkel vagy pisztáciával (ezt egyébként a Ciao-ban is megkóstolhatod). 

Buon appetito!

Nyitvatartás

Hétfő - Szombat
6:00 – 22:00

Vasárnap
6:00 – 15:00