Segítünk a legízletesebb halfogások elkészítésében - ezekre figyelj, ha halat készítesz otthon

 

 

Olaszországban szinte mindenhol kapható friss hal, hiszen régióinak háromnegyede saját tengerparttal rendelkezik. Nem csoda, hogy halas vagy tengeri fogások szinte minden étlapon szerepelnek.

Az olaszok nagyon egyszerűen főznek és fűszereznek, ez igaz a halakra is, egy-két nagyszerű íz pont elég. Ha Olaszországban halat rendelünk, ne lepődjünk meg, ha semmi más nem lesz a tányérunkon, hiszen az olaszok szerint nem a mellé tálalt köret a lényeg, hanem a jó minőségű, jól elkészített hal. Olaszország egyes régióiban (pl.: Puglia, Abruzzo) hagyománya van a nyers hallal készült ételeknek is, egyes éttermekben akár citrommal ízesített nyers, darabolt garnélát is rendelhetünk. 

Olaszországban a halászat nem nagy vontatóhálós hajókkal történik, mint pl. Angliában, és nem is a nagytestű halak a fő zsákmány. Gyakran halásznak kistestű kék halakat, mint a makréla vagy szardínia, melyeket gyorsan és egyszerűen el lehet készíteni egy serpenyőben is. 

 

Tengeri halak

A halakat az Adriai- és a Földközi-tengerben fogják, ám még ugyanannak a fajtának a minősége, íze is nagyban változik a partszakaszól függően, hogy a nevekről már ne is beszéljünk. Ugyanannak a halnak akár 20 különböző neve is lehet, és régiónként másképp készítik el.

A sózott tőkehalat (baccabla-t) például tömbökben veszik és tejben vagy vízben áztatják, Rómában tésztába forgatják és bő olajban kisütik, Firenzében paradicsommártásban tálalják, míg Liguriában hagyományosan spenóttal készítik.

Elkészítés

A halat legjobb pár órával azután elkészíteni, hogy kifogták. Míg a húsnál nem akkora gond, ha picit túlsül, addig a halnál ez megengedhetetlen. Legideálisabb teflon bevonatú serpenyőben készíteni, amit először szárazon hevítünk és csak a forró serpenyőbe öntjük az olajat és ebbe kerül a halfilé a bőrével lefelé. Nagyon fontos, hogy az olaj igazán forró legyen, hiszen csak ekkor lesz ropogós a hal bőre. Mielőtt serpenyőbe tesszük sózzuk, borsozzuk. Mivel a só nedvességet von el a hal húsából így az gyorsabban pirul, ha azonban túl korán kerül rá a só, könnyen ki is száradhat.

A halaknak általában jól áll a zöldfűszer, szinte bármi jöhet: zsálya, rozmaring, a klasszikus petrezselyem fokhagymával, az egyetlen ami talán kerülendő az a kakukkfű. Egyszer egy idős olasz néni mondta, hogy minden olyan fűszernövény illik a halhoz, amely a víz partján nő, melyben élt.

grillezett polip
grillezett polip
grillezett polip
grillezett polip

Édesvízi halak

Olaszország azon részein, ahol nincs tenger, ott van folyó vagy tó, és vannak édesvízi halak. Mondjuk ezeket egy szicíliainak nehezebb eladni. Ezeknek a halaknak más íze van, éppen ezért erőteljesebb fűszerezést igényelnek.

Az angolnát például készítik paradicsomosan, vagy friss zöldborsóval, a sügért mandulás bundában. Kifejezetten puha húsuk miatt az édesvízi halak gyakran készülnek panírban, bő olajban kisütve, így egyszerre lesznek puhák és roppanósak. 

Ciao TIPP: Hogyan vásároljunk friss halat?

Ha lehetőségünk nyílik a tengerparton friss halat vásárolni a következőket ellenőrizzük:
Ujjainkkal megnyomkodva a hal húsa rugalmas.
A halnak tenger illata legyen. Ha halszaga van, akkor már nem friss.
A friss halat vékony áttetsző nyákréteg borítja, ha már opálos, akkor nem az.
A friss hal kopoltyúja élénkvörös, szemei fényesek.

Buon appetito!

Nyitvatartás

Hétfő - Szombat
6:00 – 22:00

Vasárnap
6:00 – 15:00